2
2016
ERP Nedir ?
Genel tanım itibarı ile Enterprise Resource Planning (Kurumsal Kaynak Planlama) ;
Şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda kaynaklarını yönetmek ve verimli bir şekilde kullanmalarını sağlamak ERP’ nin temel amaçlarındandır. Bu sayede işletmeler ihtiyaç duydukları veriye istedikleri zamanda , istedikleri formatta erişebilmekte ve raporlamasını yapabilmektedirler.
ERP sistemleri bu veri bütünlüğünü sağlamak için kendi içlerinde birçok Yazılım Modülü kullanırlar. (Ör: Muhasebe için Alacaklar ve Borçlar Modülü ,Depolama Operasyonları için Stok Modülü v.s.) Bu modüller tek bir veritabanında çalışmaktadır.
Bu veritabanı sistemlerine örnek verecek olursak ; Oracle, Microsoft Access, MySQL, IBM DB2, Informix, PostgreSQL, Microsoft SQL Server en çok bilinenler olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlgili veritabanı ve modül kullanımlarının en temel amaçlarından biri de ihtiyaç duyulan veriye şirket içerisinde hızlı , tutarlı ve kolay bir şekilde erişerek çalışan performansını ve kurumun ivmesini arttırmaktır.
Tüm bu yazılanların dışında ERP tanımı çok geniş kapsamlıdır ve bahsettiğimiz modüllerin de karşılayamadığı kurumsal ihtiyaçlar doğacaktır. Bu ihtiyaçların çözüm yolu kişiselleştirmeler ile sağlanmaktadır. Bazı ERP yazılımları kişiselleştirmelere daha çok esneklik verirken, bazıları ise bu konuda cimri davranabilmektedir. Kurumlar kendi yapılarına alacakları ERP Yazılımlarında bunlara dikkat eder ve iş akışlarını bu doğrultuda belirlerler.
Günümüze gelindiğinde ERP Kurumsallaşmış ve Veri bütünlüğüne önem veren şirketler için olmazsa olmazıdır.
Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yukarıda bahsettiğimiz Modül ve Veritabanı tanımlamaların en üstündeki kavram olarak karşımıza gelmeli ve bu tanımlamalar (Modül,Veritabanı) ERP’yi tamamlayıcı etken olarak ele alınmalıdır.
Sonuç olarak ERP kurumlara işlerini geliştirmek ve etkin bir yönetim sağlayabilmek için gerekli olan Entegre iş Yönetim sistemleridir.
Latest posts by Alkın Paşaoğlu (see all)
- İnsan Kaynakları Tablo Yapısı - 05 Şubat 2016
- Carrefoursa Genel Müdürüyle Kurtarıcı Liderlik Üzerine - 03 Şubat 2016
- Oracle ileGoogle Anlaşmazlığı … - 03 Şubat 2016
eline sağlık Alkın, çerçeveyi gayet güzel çizmişsin, kişiselleştirmelerin bir süre sonra şirketlerin başına nasıl işler açtığını ve mevcut sistemi bir süre sonra esneklikten ne kadar uzaklaştırdıkları hakkında devam yazını da bekliyoruz 🙂